fbpx

Vijesti

Šta je sve alternativa štednji - Državne hartije od vrijednosti isplativije od depozita u banci

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Jedini motiv za štednju građana u bankama je sigurnost novca jer su kamate izuzetno niske, slažu se i bankari i stručnjaci. Njihov savet za one koji bi hteli da zarade od svojih para jeste da ulažu u hartije od vrednosti ili kupuju akcije.

Iako ovaj vid zarade nikada nije bio manje isplativ, štednja u Srbiji raste. Prema podacima NBS, devizna štednja stanovništva na kraju juna iznosila je 9,14 milijardi evra, a dinarska 50,7 milijardi dinara (oko 420 miliona evra).

- Ukupna devizna štednja stanovništva je u odnosu na 30. jun 2016. povećana za 340,9 miliona evra, dok je u istom periodu dinarska štednja veća za tri milijarde dinara ili 6,4 odsto. Za poslednjih pet godina dinarska štednja je povećana gotovo tri puta - navode u NBS.
Da li danas, kada su kamate na štednju niske, postoji bolji način zarade, odnosno isplativiji oblik ulaganja ušteđenog novca? Sami bankari nezvanično preporučuju kupovinu državnih hartija.

- Štednja u bankama je nisko rizična i jedino kupovina državnih hartija može se smatrati manje rizičnom. Ranije je štednja bila atraktivnija jer su i kamate bile visoke, a to su plaćale kompanije i građani koji su uzimali kredite. Sada se situacija promenila. Možda je najbolje da se započne sopstveni biznis - navode u jednoj od vodećih banaka.

Stručnjaci se slažu da je ulaganje u hartije od vrednosti najbolja alternativa oročavanju u bankama.

- Sada ne možete da nađete način gde biste, uz nizak rizik, imali veliku dobit. Ulaganje u državne obveznice donosi bolju zaradu od klasične štednje - kaže Nenad Gujaničić iz “Vajsbrokera” i dodaje da veći prinos, ali i rizik, nosi ulaganje u investicione fondove ili kupovina akcija.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić naglašava da se danas štedi u bankama samo zbog bezbednosti.

- Nema naročitog motiva jer su kamate izuzetno niske, a nema ni mnogo alternativa. Najjednostavnije je ako ljudi imaju ideju i pokrenu biznis. Ali to je veoma rizično. Ni ulaganje u nekretnine više nije sigurno jer su cene pale. Za građane koji imaju malo novca nije loše ulaganje u hartije od vrednosti. Kamata je izvesna, ali postoje određene procedure i pravila koje “obični” građani ne poznaju - smatra Savić.

U Sosijete ženeral banci predlažu investiranje u osiguranje:

- Na tržištu je primetan pad oročene štednje, odnosno struktura se menja u korist štednje po viđenju. Štednja kroz investiranje u osiguranje je takođe sve popularnija alternativa klasičnoj štednji.

NBS: Hartije, fondovi, osiguranje...

U NBS naglašavaju da postoje određene investicione alternative štednji:

- Građani mogu uložiti novac u državne hartije od vrednosti, penzione fondove, investicione fondove, osiguravajuća društva i akcije. Ulaganje u državne hartije se smatra najsigurnijim.

Državne hartije se prodaju na aukcijama koje organizuje Uprava za javni dug Ministarstva finansija. Građani mogu učestvovati posredstvom brokera i banaka, a nakon primarne prodaje, dugoročnim hartijama se može trgovati na berzi.

Izvor: blic.rs

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search