fbpx

Vijesti

Poskupio dug RS

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Trezorski zapisiBanjaluka - Kratkoročno zaduživanje RS putem trezorskih zapisa poskupjelo je ove godine u odnosu na prošlu, jer su porasle kamatne stope.

Srpska je u ovoj godini nastavila lanjski trend emisije trezorskih zapisa. U prošloj godini je izvršeno 11 emisija trezorskih zapisa i pet emisija obveznica RS u ukupnom iznosu od 408,32 miliona KM. Zaduživanje tim putem poraslo je za 49,05 miliona KM ili 13,65 odsto nego u 2014. godini. Ministarstvo finansija RS je od početka godine tri puta emitovalo trezorske zapise, a do kraja prvog polugodišta planirane su još tri emisije od kojih je prva zakazana za 16. mart.

Za razliku od većine prošlogodišnjih aukcija u kojima su kamatne stope bile ispod ili neznatno iznad jedan odsto, Srpska se ove godine zaduživala znatno skuplje, jer su kamate u svim slučajevima premašile granicu od dva odsto. Prvom ovogodišnjom emisijom trezoraca koji dospijevaju na naplatu godinu poslije dana emitovanja prikupljeno je 20 miliona KM uz kamatnu stopu od 2,04 odsto. U narednoj aukciji, koja je na Banjalučkoj berzi obavljena sredinom februara, prodati su trezorski zapisi vrijedni 28,6 miliona KM sa rokom dospijeća od samo mjesec i uz kamatnu stopu od 2,07 odsto. Posljednja emisija obavljena početkom sedmice bila je vrijedna 14,8 miliona. Trezorski zapisi iz te emisije na naplatu dospijevaju za šest mjeseci, a prodati su uz kamatnu stopu od 2,5 odsto.

Direktor brokerskog društva "Eurobroker" iz Banjaluke Boris Majstorović kaže da RS novac prikupljen emisijom trezorskih zapisa koristi za održavanje tekuće likvidnosti.

- Ministarstvo finansija RS ne nalazi interes u emisiji dugoročnih obveznica, jer je sva pažnja usmjerena na najavljeni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Zbog toga se odlučuju na kratkoročno zaduživanje - kaže Majstorović.

Banke, osiguravajuća društva i investicioni fondovi u trezorskim zapisima vide dobru priliku za zaradu uz niske stope rizika, ali je problem zasićenje ponude i ograničen potencijal investitora.

- Tržište je trenutno zasićeno, jer se RS na ovaj način zadužuje prečesto pa se i u narednom periodu mogu očekivati slične visoke kamatne stope kako bi privukli investitore - smatra Majstorović.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac kaže da je rast kamatnih stopa na trezorske zapise prvenstveno izazvao pad povjerenja investitora.

- Veliki broj emisija ukazuje na veliku potrebu za zaduživanjem, što dovodi u pitanje sposobnost emitenta da u roku servisira dug, a to smanjuje interes investitora - kaže Grabovac i dodaje da se i u narednom periodu može očekivati trend rasta kamatnih stopa, jer će i kupci dužničkih hartija od vrijednosti iscrpiti slobodna sredstva za investiranje.

Rekordno niska kamata

Rekordno niska kamatna stopa na trezorske zapise od 0,82 odsto ostvarena je na 35. aukciji na Banjalučkoj berzi početkom oktobra prošle godine. Tada su prodati šestomjesečni trezorski zapisi u vrijednosti od deset miliona KM.

Ovogodišnje emisije trezorskih zapisa RS

Datum aukcije     Vrijednost Rok dospijeća      Kamatna stopa

28. januar  20 miliona KM   12 mjeseci  2,04

15. februar         28,6 miliona KM         1 mjesec      2,07

7. mart       14,8 miliona KM         6 mjeseci    2,5

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search