fbpx

Vijesti

BIRS na najnižem nivou od osnivanja Banjalučke berze

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

bl berzaBanjaluka - Promet na Banjalučkoj berzi dostigao je prošle godine 560,61 milion KM, što je za 26 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu, a glavna karakteristika je da je trgovanje akcijama palo potpuno u sjenku dužničkih hartija od vrijednosti.

Investitori su u 80 odsto slučajeva ulagali u državne hartije od vrijednosti zbog solidnog prinosa, ali prevashodno malog rizika. Promet obveznicama dostigao je lani 290,7 miliona, dok je trgovina trezorskim zapisima iznosila 185 miliona KM. Atraktivni prinosi na osnovu kamate značajno su uticali na smanjenje interesa za ulaganje u akcije kojima je trgovano u vrijednosti od 59,26 miliona maraka. U redovnom prometu najviše je trgovano akcijama "Telekoma Srpske" u iznosu od 9,6 miliona KM. Ukoliko se u trgovinu ukalkulišu i blok poslovi, na čelo izbija Nova banka Banjaluka, čijim akcijama je trgovano u vrijednosti od 23 miliona KM.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić smatra da će rast cijene obveznica RS, koji je u prethodnoj godini doveo do smanjenja očekivanih budućih prinosa na pet do sedam odsto, usmjeriti dio investitora na traženje većih prinosa na tržištu akcija.

- Na tržištu nema dovoljno akcija čiji se emitenti mogu pohvaliti dobrim korporativnim upravljanjem, što predstavlja značajan problem za investicione fondove koji nemaju dovoljno mogućnosti za raspoređivanje investicija - smatra Božić.

On ističe da je neophodno preduzimati sistemske mjere za jačanje korporativnog upravljanja. Jedna od mjera koje bi doprinijele korporatizaciji privatnih preduzeća je stimulativna poreska politika, jer iskustva iz razvijenih tržišnih ekonomija pokazuju da samo korporacije mogu da obezbijede resurse za inovacije, razvoj novih proizvoda i njihovo brendiranje.

- Obezbjeđivanjem dodatnih mogućnosti za investiranje stanovništva u obliku akcija značajno se podiže i životni standard, a iskustva iz razvijenih zemalja pokazuju da je odsustvo prihoda od kapitala kod značajnog dijela stanovništva jedan od osnovnih generatora krize - naglašava Božić.

Direktor brokerskog društva "Eurobroker" iz Banjaluke Boris Majstorović kaže da su trgovanje na Banjalučkoj berzi tokom 2015. godine obilježili promjena vlasnika "Cepter fonda" i povećanje unutrašnjeg duga Srpske emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

 

- Očekujem da će i u ovoj godini biti nastavljen sličan trend jer je trgovina akcijama još slabo zastupljena. Bez emisija i trgovanja državnim hartijama od vrijednosti berza ne bi mogla opstati u ovom obimu i vjerovatno se ne bi moglo svakodnevno trgovati - smatra Majstorović.

On kaže da će tokom ove i naredne godine aktivnost investicionih fondova biti pojačana zbog donošenja novog Zakona o investicionim fondovima RS, kojim je predviđeno otvaranje investicionih fondova. Zakon je doprinio i rastu cijene akcija fondova, pa je indeks FIRS godinu završio u plusu od 8,84 odsto.

Promet po godinama (miliona KM)

2015. 560,61

2014. 586,61

2013. 375,86

2012. 260,93

2011. 425,46

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search