fbpx

Vijesti

Opozicija ukazala na sunovrat tržišta kapitala

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
pad berzaBANJALUKA, Poslanici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa uputili su niz kritika na rad Komisije za hartije od vrijednosti RS, uz ocjenu da je i ona dijelom krivac za porazno stanje na tržištu kapitala.

Iz tog razloga iz SDS-a su tražili da se povuče tačka o imenovanju novog rukovodstva Komisije, jer su četiri od ukupno pet članova i do sada obavljali te mandate, a koji su im istekali još u septembru 2010.

Poslanik te stranke Mladen Kršić podsjetio je da se na ovoj sjednici razmatraju i izmjene i dopune Zakona o hartijama od vrijednosti, a koje na novi način regulišu izbor rukovodstva Komisije.

Iznio je i konkretne pokazatelje “sunovrata” tržišta kapitala u RS-u.

“Za vrijeme mandata ovog rukovodstva tržište kapitala je doživjelo strahovit sunovrat i trenutno je jedno od najnerazvijenijih tržišta u regionu. Indeksi vrijednosti na Banjalučkoj berzi bilježe pad od preko 80 odsto u odnosu na vrijednosti zabilježene 2007., dok vrijednosti najkvalitetnijih individualnih hartija imaju pad i do 95 odsto. U svemu tome evidentan je pad likvidnosti Banjalučke berze, koja trenutno opstaje najviše zahvaljujući emitovanju dužničkih hartija od vrijednosti”, kazao je on.

Podsjetio je i da je Ustavni sud RS osporio dva podzakonska akta koja je nametnula Komisija, kao i odredbu Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović takođe je iznio porazne podatke o padu prometa na Banjalučkoj berzi u proteklih nekoliko godina, koji su značajno lošiji nego na tržištu kapitala susjednih zemalja.

Ističući da nije samo na Komisiji odgovornost za takvo stanje, Borenović je dodao da su se ipak svjetska tržišta kapitala oporavila nakon svjetske ekonomske krize, pa je čak značajan opravak prisutan u regionu.

Odgovornost na Komisiji za hartije od vrijednosti RS je u dijelu koji se tiče sudskih sporova koji su vođeni protiv tog regulatora, kazao je Borenović iznoseći i podatak da je od 32 predmeta koji su pokrenuti protiv akata Komisije čak u 12 poništena njena rješenja.

Primjedbe su poslanici opozicije iznijeli tokom rasprave u Skupštini RS-a o Prijedlogu za imenovanje predsjednika, zamjenika te članova Komisije za hartije od vrijednosti RS-a, a koji je predsjednik RS Milorad Dodik predložio parlamentu u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti.

Komisija za izbor i imenovanje novog rukovodstva Komisije prethodno je izvršila bodovanje kandidata, prijavljenih na javni poziv, te rang listu dostavila entitetskom predsjedniku.

On je parlamentu predložio Miru Potkonjak za predsjednicu Komisije, Branku Bodirožu za njenu zamjenicu, a za članove, u skladu s ostvarenim bodovima, Predraga Gajića, Miodraga Jandića i Dragicu Lakić. 

Izvor: Fena

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2022 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search