fbpx

Vijesti

Nova emisija obveznica devizne štednje RSBD-O-B u vrijednosti 100 miliona KM

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

bondsBANJALUKA,  Vlada Republike Srpske usvojila je prošle sedmice odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske emisijom obveznica i kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa, a maksimalna mogućnost zaduženja je 100 miliona maraka.

Ove odluke upućene su u dalju proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija RS rekli su “Glasu Srpske” da se prema Odluci o dugoročnom zaduživanju Srpske emisijom obveznica, RS može zadužiti maksimalno do 30 miliona KM.

- Rok dospijeća je do deset godina, a otplaćivaće se jednokratno po dospijeću hartije – naglasili su u Ministarstvu.

Dodali su da će se emisija dugoročnih hartija od vrijednosti vršiti radi obezbjeđenja sredstava, u skladu sa budžetom Republike Srpske za 2012. godinu.

Prema Odluci o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa, Srpska se u ovoj godini može zadužiti do maksimalnih 70 miliona maraka.

- Rok dospijeća može da bude najduže do godinu – kazali su u Ministarstvu.
Dodali su da je emisija kratkoročnih hartija od vrijednosti, odnosno trezorskih zapisa planirana u skladu sa budžetom RS za 2012. godinu.

Republika Srpska izvršila je polovinom maja prošle godine prvu aukciju trezorskih zapisa, koja je bila i prva aukcija trezorskih zapisa u BiH. RS je u toku prošle godine emitovala četiri aukcije trezorskih zapisa.

Trezorski zapisi na prvoj aukciji prodati su za 36 miliona KM, na drugoj za 27,6 miliona, na trećoj za 15,2 miliona, dok su na četvrtoj aukciji zapisi prodati za 9,8 miliona KM.

Odluka
Narodna skupština RS usvojila je krajem septembra prošle godine odluku o dugoročnom zaduženju Srpske do 120 miliona maraka emisijom obveznica radi finansiranja budžetskog deficita.

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search