fbpx

Vijesti

Izmijenjene odredbe o zastari potraživanja dividende u ZoPD

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BANJA LUKA - Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske broj 17/23, a stupio na snagu 02.03.2023. godine, usvojene su i određene izmjene koje se odnose na potraživanja akcionara po osnovu dividende.

Ranijom zakonskom regulativom, potraživanja akcionara prema privrednom društvu su zastarijevala "u roku od šest mjeseci od dana saznanja za razlog podnošenja tužbe, a najkasnije u roku od tri godine od dana dospjelosti" s tim da Zakon nije bio eksplicitno i pojedinačno definisao zastarjelost potraživanja na osnovu dividende. Najnovijim izmjenama Zakona o privrednim društvima, član 47. stav 4 kaže da "potraživanja akcionara otvorenih akcionarskih društava po osnovu dividende zastarijevaju u roku od deset godina od dana donošenja odluke skupštine akcionara o isplati dividende."

Dakle, sa tri godine, rok za zastarjevanje naplate dividende je pomjeren na 10 godina. Ovo ostavlja više prostora za investitore kao i veću zaštitu istih.

Prečišćen tekst izmijenjenog Zakona možete pročitati ovdje.

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search