fbpx

Vijesti

Stara devizna štednja

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Devizna stednjaPotražioci stare devizne štednje u Republici Srpskoj su do 25. avgusta ove godine mogli da podnesu zahtjev za verifikaciju stare devizne štednje u jednoj od poslovnica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge – APIF.

Zahtjev  su mogli podnijeti potražioci čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku.

Poslije obrade zaprimljenih zahtjeva uslijediće isplata iznosa verifikovane štednje u maksimalnom iznosu od 2.000 KM ili ukupnom iznosu do 2.000 KM, dok će razlika verifikovanog iznosa i gotovinske isplate biti izvršena emisijom obveznica u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu i Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Republici Srpskoj.

Republika Srpska je do sad emitovala šest emisija stare devizne štednje ukupne vrijednosti nešto više od pola milijarde KM, a od tog iznosa kroz anuitete isplaćeno je 380,6 miliona KM.

Devizna štednja Ljubljanske banke

Na osnovu Zakona o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava po predmetu broj 60642/08, koji je stupio na snagu 4. jula 2015. godine, Ministarstvo finansija Republike Slovenije je u petak 30.10.2015. godine objavilo poziv u „Službenom listu Republike Slovenije“ i na svojoj web stranici da stare devizne štediše Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i njihovi pravni nasljednici od 01. decembara 2015. godine mogu podnijeti „Zahtjev za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje“ koja im od raspada nekadašnje SFRJ nije bila dostupna.

Zahtjev za verifikaciju se može podnositi od 01. decembra 2015. godine pa sve do 31.12.2017. godine na slijedeću adresu „Sklad Republike Slovenije za nasledstvo, javni sklad, Glinška 3, 1000 Ljubljana“.

Uz zahtjev se dostavlja:

  • original ili ovjerenu kopiju devizne knjižice ili ugovor o depozitu ili drugi dokumenat koji dokazuje postojanje devizne štednje i iznos potraživanja;
  • ovjerena kopija identifikacionog dokumenta potražioca stare devizne štednje (pasoš ili lična karta);
  • punomoć ili drugi pravni akt, ako je potražioca stare devizne štednje promjenio zakonskog zastupnika ili punomoćnika (ako korisnika predstavljata zastupnik koji nije advokat, punomoć mora biti ovjerena);
  • pravni akt koji je osnova pravne sukcesije;
  • kopija deviznog računa potražioca stare devizne štednje (vlasnika devizne štednje) sa instrukcijama na koji će sredstva biti isplaćena;
  • ovjerenu pisanu izjavu od strane potražioca stare devizne štednje da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljuje da neisplaćena stara devizna štednja nije prenesena na neku drugu osobu.

Poslije podnošenja zahtjeva, štediše će poslije tri mjeseca dobiti informativni obračun o sredstvima na računu a novac bi trebalo da bude isplaćen 30 dana kasnije.

Podsjećamo da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom iz jula prošle godine, naložio Sloveniji da preduzme sve potrebne mjere kako bi se svim štedišama nekadašnje Ljubljanske i Invest banke nadoknadila deponovana devizna štednja pod istim uslovima pod kojim je vratila štednju svojim državljanima. U Bosni i Hercegovini oko 130 hiljada štediša potražuje oko 250 miliona eura.

Zahtjev za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje (download)

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search