fbpx

Vijesti

Veliki interes za trezorske zapise

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Trezorski zapisiBANJA LUKA, U Republici Srpskoj trenutno vlada izuzetno veliki interes za kupovinu trezorskih zapisa RS, a do sada je prijavljeno 12 direktnih učesnika, rekao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Prva aukcija trezorskih zapisa RS u izno  su od 30 miliona KM održaće se danas na Banjalučkoj berzi.

- Interes je veliki. Za sada je prijavljeno 12 direktnih učesnika, s tim da očekujemo značajan broj indirektnih učesnika koji će na aukciji učestvovati posredstvom brokerskih kuća. Zbog toga vjerujem da će danas svi trezorski zapisi biti upisani – kazao je Božić.On je naglasio da će trezorski zapisi pomoći da se riješe neravnoteže u gotovinskim tokovima do kojih dolazi u određenim periodima tokom godine.

 - Budžet RS će biti u mogućnosti da brže isplaćuje  već planirane obaveze prema korisnicima. S druge strane, banke i druge finansijske organizacije konačno će dobiti instrument za ulaganje kratkoročno raspoloživih sredstava. Do sada su se ta sredstva uglavnom ulagala u inostranstvo uz male kamatne stope – kazao je Božić.

Dodao je da su jako značajni i indirektni efekti koji se odnose na popravljanje likvidnosti korisnika budžeta i privrede, što će, prema njegovim riječima, sigurno dovesti do određenog povećanja budžetskih prihoda.
Ministarstvo finansija Srpske donijelo je 26. aprila rješenje o emisiji trezorskih zapisa. Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, a nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, sa datumom dospijeća 11. novembra ove godine.
Poslije donošenja rješenja o emisiji Ministarstvo finansija je 3. maja uputilo javni poziv za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa.
U Ministarstvu finansija RS ranije su rekli da će svi učesnici na aukciji dobiti trezorske zapise po istoj cijeni, a u slučaju da ponuda premašuje tražnju prednost će imati oni koji su ponudili bolju cijenu.
Maksimalna kamatna stopa za trezorske zapise utvrđena je kao relevantni euribor plus 4,25 odsto.
Zaduženje
Narodna skupština RS donijela odluku o kratkoročnom zaduženju RS emisijom trezorskih zapisa za 2011. godinu od 65 miliona KM, odnosno do pet odsto redovnih prihoda ostvarenih prošle budžetske godine.

 

Izvor: Glas Srpske

 

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search