fbpx

Vijesti

Rusi grade "Ugljevik" 3

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”, zajedno sa firmom “Komsar enerdži limitid” čiji je vlasnik Rus Rašid Serdarov, osnovaće zajedničko preduzeće koje će u Ugljeviku izgraditi novu termoelektranu snage 400 megavata, odlučila je Skupština akcionara RiTE.

Prema okvirnim procjenama, izgradnja nove Termoelektrane “Ugljevik 3″ i rudnika koji će je snabdijevati ugljem, koštaće 550 miliona KM, a u ovom energetskom objektu, čija bi izgradnja trebalo da bude završena za 30 mjeseci, biće stalno zaposleno 800, a indirektno još 400 radnika.

 

Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara u Ugljeviku, kojoj je prisustvovao i Serdarov, dogovoreno je da “Komsar enerdži limitid” u izgradnji novog energetskog objekta učestvuje sa 90 odsto privatnog kapitala, a RiTE “Ugljevik” sa 10 odsto.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević pojasnio je da je na sjednici u Ugljeviku donesena odluka o osnivanju zajedničkog preduzeća, a da slijedi dodjela koncesija i izgradnja novog bloka u krugu postojeće ugljevičke Termoelektrane.

“Ovo je pozitivan primjer da strani kapital postaje motor razvoja Srpske koja se i na ovaj način otvara za strane investicije i nastavlja da se kreće u pozitivnom smjeru”, istakao je Kovačević.

Rašid Serdarov, vlasnik ruske firme “Komsar enerdži limitid”, čije je sjedište na Kipru, rekao je novinarima da Republika Srpska, osim dobrog geografskog položaja, sada ima i najbolju “klimu” za investicije zahvaljujući predsjedniku Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

“Ako postoje dobri uslovi za investicije zašto ih ne iskoristiti”, rekao je Serdarov odgovarajući na pitanje otkud zainteresovanost za ulaganje na ovim prostorima.

Kompanija “Komsar enerdži limitid” je lider u oblasti energetike i izvozno je orijentisana, uglavnom na tržište zapadne Evrope. Ukupno zapošljava oko 1 500 radnika i ostvaruje prosječni godišnji promet oko 1,5 milijardi dolara. Rašid Serdarov vlasnik je i nekoliko velikih kompanija u oblasti transporta i infrastrukture.

Direktor Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” Anto Gajić pojasnio je da će se sa ovim inostranim partnerom ići u izgradnju bloka “Ugljevik 3″, a ne “Ugljevik 2″, kako je to ranije najavljivano, zbog neriješenog imovinsko-pravnog pitanja “Ugljevika 2″.

“Iako je izgrađena metalna kontrukcija za `Ugljevik 2`, to je ipak vlasništvo DP `Inženjering` koje je posebno akcionarsko društvo bez menadžmenta i radnika. Zato nismo mogli da se miješamo dok se pravni status tog preduzeća ne riješi pa smo odlučili da se nova `Termoelektrana 3`pravi na novoj lokaciji”, pojasnio je Gajić.

Izvor: capital.ba

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search