fbpx

Vijesti

Republika Srpska prodaje "Krajinapetrol"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

krajina-petrolBANJALUKA, Vlada RS naložila je Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS da sačini poseban privatizacioni program za prodaju akcija preduzeća “Krajinapetrol” Banjaluka koje su u vlasništvu RS.

- Kao metod privatizacije predviđena je aukcija za paket akcija Akcijskog fonda putem Banjalučke berze, a tom paketu pridružiće se i akcije Fonda za restituciju RS – saopšteno je iz Vlade RS poslije sjednice u srijedu na kojoj je prihvaćena informacija o iskaznoj namjeri za kupovinu akcija društva “Krajinapetrol”.
- Vlada RS saglasna je da se akcije “Krajinapetrola” u vlasništvu Akcijskog fonda RS i Fonda za restituciju RS uvrste za prodaju u Plan rada IRB-a za 2012. godinu – ističe se u saopštenju.

U strukturi kapitala “Krajinapetrola” državni kapital čini 42,2 odsto akcija, dok Fond za restituciju RS ima 3,25 odsto akcija. Ostali akcionari su kompanija “Ina” koja ima 9,7 odsto, “Petrobart Limited Gibraltar” koji ima 25,3 odsto akcija, Fond PIO sa 6,5 odsto, te akcionari po vaučer ponudi 13 odsto.
Preduzeće “Krajinapetrol” ostvarilo je u prvom kvartalu ove godine gubitak od 232.420 KM, što je za oko 126.000 KM više u odnosu na isti period prošle godine.
Prema izvještaju o poslovanju u prva tri mjeseca ove godine, preduzeće “Krajinapetrol” ostvarilo je prihod od 9.910.787 KM, što je za oko tri miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, dok su rashodi povećani za oko 3,1 milion KM.
“Krajinapetrol” još uvijek ima neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa hrvatskom kompanijom “Ina”, koja je bila vlasnik do 1991. godine, kada je nastao “Krajinapetrol”, i koja traži povrat imovine.
Tako je, kako se navodi u revizorskom izvještaju “Krajinapetrola”, u prošloj godini bilo u toku 17 sudskih postupaka koji su pokrenuti od strane kompanije “Ina” radi ostvarivanja prava vlasništva nad imovinom i drugih povjerilaca.
- Ukupna vrijednost tužbenih zahtjeva iznosi 1.559.845 KM – navodi se u izvještaju.
Imovina
“Krajinapetrol” posjeduje 14 benzinskih stanica u široj banjalučkoj regiji, skladište naftnih derivata u Dervišima kapaciteta oko 4.600 tona, skladište tečnog naftnog gasa u Ramićima čiji je kapacitet oko 210 tona i terminal za istakanje goriva i gasa.

Izvor: Glas Srpske

Pretraga

KONTAKT PODACI

Brokersko - dilersko društvo "Eurobroker"a.d. Banja Luka

Adresa : Kralja Alfonsa XIII br. 26, Banja Luka

Email : office[a]eurobroker.ba

Telefon : +387 51 230 820

Viber : +387 66 770 077

Skype : eurobroker2001

Copyright ©2024 EUROBROKER. Sva prava zadržana.

Search